Site logo

Wonen en werken in Barcelona

Wonen en werken in Barcelona: wat moet je regelen?

Het is eindelijk zover! Jij hebt jouw droombaan in Spanje gevonden en gaat werken en wonen in wereldstad Barcelona. Wij kunnen ons heel goed voorstellen dat er nu een aantal vragen in je opkomen. Emigreren naar het buitenland is namelijk niet zomaar iets en er moeten wel wat dingen geregeld worden. Zowel in Nederland als in Barcelona. Maar je hoeft je geen zorgen te maken, want in dit artikel vind je een aantal belangrijke zaken die je moet regelen als je gaat wonen en werken in Barcelona.

Dit artikel is geschreven door AnyworkAnywhere.com, een toonaangevende vacaturebank met vakantiebanen en vaste banen in het buitenland.

Wonen en werken in Barcelona, onze tips!

Lees je thuis goed in over de woningmarkt in Barcelona

Je avontuur begint eigenlijk al in Nederland en het is heel belangrijk om je van tevoren goed in te lezen over Barcelona. Doe onderzoek naar de verschillende wijken in Barcelona en bedenk waar je graag zou willen wonen. Wellicht wil je graag dichtbij je werk wonen of geef je de voorkeur aan een appartement in het midden van de stad. 

 

Verdiep je vervolgens ook in het aanbod van (huur)appartementen en huizen in Barcelona. Het is namelijk erg prettig om voor je verhuizing al een huurcontract getekend te hebben. Al helemaal als je van plan bent om samen met je kinderen en/of huisdieren te verhuizen. Controleer wel altijd eerst of de verhuurder betrouwbaar is. Vraag naar het CIF-nummer en vraag een uittreksel van het bedrijf aan bij de regionale Kamer van Koophandel.

Schrijf je uit bij je gemeente in Nederland en zeg abonnementen en verzekeringen op

Ben je van plan om langer dan 3 maanden in Barcelona te gaan wonen en werken? Dan dien je je vlak voordat je gaat verhuizen uit te schrijven bij je gemeente in Nederland. Je hebt namelijk een bewijs van uitschrijving nodig om je in Spanje in te kunnen schrijven. Bovendien heb je dit document later nodig voor het afsluiten van een zorgverzekering. 

 

Zorg er ook voor dat je je lopende abonnementen en verzekeringen in Nederland op tijd opzegt. Denk aan je telefoonabonnement en Nederlandse zorgverzekering. Controleer ook of je reisverzekering geldig is in Barcelona. Zo niet, dan is het verstandig om een tijdelijke internationale reis/zorgverzekering af te sluiten om de periode van je verhuizing te overbruggen. 

 

Vraag een NIE-nummer aan en schrijf je in in Spanje

Zodra je in Spanje bent moet je binnen drie maanden een NIE-nummer aanvragen bij het Oficina de Extranjeros. Dit is een identificatienummer voor buitenlanders in Spanje. Je hebt dit nummer nodig als je langer dan 3 maanden in Barcelona wilt wonen en werken. Zodra je dit nummer hebt kun je je ook laten inschrijven bij de gemeente in Barcelona. Hiervoor heb je de volgende documenten nodig: een geldig identiteitsbewijs, je NIE-nummer en huurcontract. 

Vraag een Spaanse bankrekening en zorgverzekering aan

Als je gaat wonen en werken in Barcelona dien je een Spaanse bankrekening aan te vragen. Vaak heb je ook een Spaanse bankrekening nodig om bepaalde verzekeringen of abonnementen af te kunnen sluiten. Daarom is het belangrijk om dit zo snel mogelijk na aankomst te regelen. 

 

Als je in Barcelona werkt heb je automatisch toegang tot de publieke gezondheidszorg. Je kunt je gemakkelijk registreren voor de publieke gezondheidszorg door een Social Seguridad nummer aan te vragen bij jouw lokale Tesorería General de la Seguridad Social. Met dit nummer kun je vervolgens een gezondheidspas bij een Centro Salud naar keuze ophalen.  Daarnaast raden wij je aan om ook een particuliere zorgverzekering af te sluiten aangezien de publieke zorg in Spanje vaak lange wachttijden heeft.

Is het jouw droom om in Barcelona te wonen en werken? Neem dan eens een kijkje op de website van Working Adventuresen solliciteer op jouw droombaan in Barcelona! 

Meer over wonen en werken in barcelona

Comments
  • No comments yet.
  • Add a comment